Verpleging. Meer dan kunde

Hoe een patiënt medische hulp ervaart, hangt grotendeels af van de verpleegkundige. Straalt iemand medemenselijkheid uit, vertrouwen? Durft iemand op moeilijke ogenblikken persoonlijk te worden? Of juist zijn mond te houden?
Wie verpleegkunde studeert, tekent niet voor zomaar een beroep. In dit vak draait het om mensen en mensenlevens. Het is fysiek pittig, de handen moeten uit de mouwen en verpleegkundigen krijgen te maken met druk, stress en menselijk lijden.

Dat alles maakt het beroep van verpleegkundige tot een van de meest intensieve maar ook mooiste beroepen die er zijn, zeggen kenners. Natuurlijk is een verpleegkundige iemand die zich van nature om mensen bekommert. Maar het komt in dit vak vooral aan op kennis, kunde en kwaliteit.

Om die reden gaan onderwijs, onderzoek en praktijk hand in hand op de opleiding HBO-Verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam. Bevlogen, inspirerende docenten, vaak met een been in de praktijk, putten uit eigen ervaring. Zij leiden studenten op tot verpleegkundigen die hun mannetje staan, autonome professionals die op basis van actuele knowhow in staat zijn een inhoudelijk gesprek te voeren met medici en andere zorgprofessionals. Maar die dat gesprek vooral kunnen voeren met een patiënt, helder kunnen uitleggen wat hem of haar te wachten staat, welke keuzes aan de orde zijn. Ook als dat de moeilijkste keuzes zijn die een mens in zijn leven moet maken.

Bourne hielp de opleiding Verpleegkunde aan een sterke positionering en verhaal om zichzelf optimaal uit te kunnen drukken aan studenten en in het professionele veld.