Centre of Expertise Urban Education: de strijd voor kansengelijkheid

Of je in een ‘goede’ wijk wordt geboren, wat voor werk je ouders doen, of je de eerste drie jaar van je leven gezond eten krijgt, welke middelbare school je bezoekt; het zegt allemaal iets over de kansen die je als kind of jongere in het leven (wel of niet) krijgt. Kansenongelijkheid is een maatschappelijk probleem met zoveel kanten dat het zich niet een-twee-drie laat oplossen.

 

Daarom werken binnen de Hogeschool van Amsterdam mensen uit verschillende lectoraten en domeinen samen in het Centre of Expertise Urban Education. Met honderden professionals in de stad die zich inzetten voor kinderen en jongeren vormen zij een kennisnetwerk waarbinnen onderzoek plaatsvindt dat leidt tot het praktische tools waar mensen in de praktijk echt iets aan hebben. Want hoe ga je bijvoorbeeld om met meertaligheid in je klas? Of hoe kaart je een onderwerp als terrorisme aan?

Bourne werd gevraagd om het nieuwe Centre of Expertise te positioneren en in een kort manifest te verwoorden waarvoor het centrum staat. Daarna hebben we manieren bedacht om leven te blazen in een centrum dat tot dan toe alleen op papier bestond. We bedachten inspirerende vormen om de heel verschillende doelgroepen kennis met elkaar te laten maken, en zowel het onderwerp kansenongelijkheid als (stappen in) de oplossing ervan te belichten. Van een webshop waarin het CoE zijn onderzoeken en tools uitstalt, tot een journalistieke podcast over een kind met weinig kansen, een Wall of Fame in de hogeschool waarop mensen staan die het probleem tackelen tot inspirerende bijeenkomsten die ook interessant zijn voor stadsbewoners en pers.

Het manifest in beeld, video gemaakt in samenwerking met BW Visuals.